"Art Rotterdam Projections is een ware must om te bezoeken. Hier wordt hoogstaande, internationale videokunst op bijzonder mooie wijze gepresenteerd."

Cleeft, 6-2-2015

Foto`s: Ula Mirowska

Videokunst op Art Rotterdam Projections

De derde editie van Art Rotterdam Projections, de videosectie van Art Rotterdam, vond ook in 2015 plaats als volledig geïntegreerd beursonderdeel in de Van Nellefabriek. Voor deze gelegenheid werd 900 m2 beursvloer geheel verduisterd voor een wereldwijd unieke, open en interactieve setting. Op grote projectiewanden toonden 12 internationale galeries hier een video of film van opkomende en meer gerenommeerde kunstenaars. 

Op Projections selecteerde de Andaz Art Donation-jury, net als tijdens de vorige twee edities, een videowerk. Deze video kocht het hotel Andaz Amsterdam aan en vervolgens werd de video in gezamenlijk eigendom geschonken aan het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen Haarlem. 
De winnende video was in 2015: The Sophisticated Neanderthal Interview’  (2013-14) van Nathanial Mellors (Galerie Stigter van Doesburg).
De jury zei hierover: “Deze film is een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van deze volstrekt eigenzinnige kunstenaar; absurdistisch, hilarisch, buitengewoon goed geacteerd en vol subtiele meta-perspectieven op de staat waarin de hedendaagse cultuur zich bevindt.”  
De jury bestond in 2015 uit: Xander Karskens (De Hallen Haarlem), Nick Pritzker (Hyatt) en juryvoorzitter Tom Morton (schrijver, onafhankelijk curator en freelance auteur Frieze, Londen). 

Still uit video Janis Rafa, Requiem to a Shipwreck, video 5K, stereo sound, 2014, 11'. Courtesy Janis Rafa en Martin van Zomeren, Amsterdam

Wereldpremières

op Art Rotterdam Projections

In 2015 waren er maar liefst 6 videowerken die hun wereldpremière beleefden op Art Rotterdam Projections. In de de verduisterde en open setting werden de werken in februari 2015 voor het eerst aan het internationale publiek getoond. De kunstenaars en de bijbehorende galleries:
Yael Bartana - Annet Gelink Gallery [NL]
Hans Op de Beeck - Ron Mandos [NL]
Sander Breure & Witte van Hulzen - tegenboschvanvreden [NL] 
Gonzalo Lebrija - Faggionato [UK]
Renzo Martens  - Fons Welters [NL]
Nathaniel Mellors - Stigter van Doesburg [NL]

Art Rotterdam in Van Nellefabriek

26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…26.500 bezoekers op de 17de editie van Art Rotterdam LEES MEER…25.000 bezoekers op de 16de editie van Art Rotterdam LEES MEER…

Van Nellefabriek op Unesco-lijst

Naast Rijksmonument nu ook Unesco Werelderfgoed LEES MEER...

new art section: jonge galeries

Nieuwste galeries met spannende solo exposities LEES MEER...

Rondleidingen Art Rotterdam 2017

Art Rotterdam bezoeken samen met een gids? Dit jaar is dat mogelijk! Ontdek alle verschillende Sections die de beurs te bieden heeft; Main, New Art, Projections en Intersections. Zo bezoekt u Art Rotterdam goed voorbereid. Houd de website in de gaten voor de start van de kaartverkoop.

AICA Oorkonde

Met trots maken wij bekend dat Art Rotterdam is genomineerd voor de AICA oorkonde 2016, de prijs van de Nederlandse kunstrecensenten. Lees meer..

Artsy App

Alle kunstwerken die op Art Rotterdam te zien waren, zijn online te bekijken op het kunstplatform Artsy. Lees meer...

citizenM cinema

citizenM Hotels en Art Rotterdam presenteerden een introductiefilm, samengesteld door kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager. In de film licht den Hartog Jager onder meer zijn persoonlijke hoogtepunten van de beurs toe en plaatst deze in een kunsthistorisch kader. Lees meer...

Patty Morgan Radio

Patty Morgan lanceert het eerste en enige sociale netwerk voor kunst. Een Nederlands initiatief met internationale ambitie dat kunstenaars, galeries en geïnteresseerden bij elkaar brengt. Lees meer...

AVL-Mundo / Atelier van Lieshout was geopend voor publiek

AVL-Mundo is spectaculair uitgebreid met twee nieuwe loodsen; in totaal beslaat AVL-Mundo nu zo’n 7.000 m2. In de toekomst zal er een open depot met werk van Joep van Lieshout gerealiseerd worden. In de bijbehorende villa gaan nu ook artist-in-residence aan het werk. Lees meer...

RYAN MCGINNESS

Tijdens Art Rotterdam 2016 gaf Galerie Ron Mandos een exclusieve presentatie van 'Art History Is Not Linear (Boijmans)' van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Ryan McGinness in het iconische Industiegebouw. Lees meer...

Houd me op de hoogte