5 jaar NN Art Award

NN Art Award 2020. Fotografie: Almicheal Fraay.

De zomereditie van Art Rotterdam 2021 markeert een bijzonder lustrum: het vijfjarige jubileum van de NN Art Award. NN Group is sinds 2017 partner van Art Rotterdam en reikt sindsdien ieder jaar een stimuleringsprijs uit aan een hedendaags kunsttalent met een authentieke beeldtaal en een innovatieve  invalshoek. Een jaarlijks wisselende jury van kunstprofessionals maakt een selectie van vier veelbelovende talenten, waaruit uiteindelijk een winnaar wordt gekozen. Het gaat om  kunstenaars die in Nederland zijn opgeleid en die bovendien werk tonen op de beurs. Daarbij wordt niet alleen jong talent geselecteerd, maar ook kunstenaars die al verder zijn in hun carrière. De selectiecriteria zijn multi-disciplinair, waardoor alle media in aanmerking kunnen komen.

Een graadmeter voor talent
De award werpt een schijnwerper op de bijzonder hoogwaardige kunstopleidingen die Nederland rijk is. Kunstenaars vanuit de hele wereld weten onze prestigieuze postacademische instituten te vinden, waaronder de Rijksakademie, De Ateliers, de Jan van Eyck Academie en het Piet Zwart Instituut. De award bleek de afgelopen jaren een belangrijke graadmeter voor talent. Eerdere winnaars waren de gebroeders Quistrebert (2017), Pauline Curnier Jardin (2018), Katja Mater (2019) en Ana Navas (2020).

Stimuleringsprijs
NN Group, de initiator van de stimuleringsprijs, is een verzekeraar en vermogensbeheerder (o.a. Nationale-Nederlanden) en ondersteunt al decennia lang  de culturele sector, met een focus op de regio Den Haag en Rotterdam. De winnaar van de NN Art Award ontvangt een geldbedrag ter waarde van €10.000. Het werk van de genomineerden wordt daarbij prominent tentoongesteld op Art Rotterdam in een speciale stand en NN Group koopt van enkele  genomineerden  werk aan voor de eigen NN bedrijfscollectie. Ook komt er een artikel over de winnaars op GalleryViewer.

Ana Navas, winnaar NN Art Award 2020. Fotografie: Almicheal Fraay

Ana Navas (winnaar 2020): "De toekenning van de NN Art Award was niet alleen een eer en een manier om mijn zichtbaarheid te vergroten maar ook een enorme steun voor mijn artistieke productie. Dankzij deze financiering kon ik mijn onderzoek naar de erfenis van de moderne kunst uitbreiden, wat leidde tot nieuwe werken die dit jaar te zien zijn in galeries als Sagrada Mercancía in Santiago de Chile en in Nest in Den Haag.

Een gevarieerde vakjury
De jaarlijks wisselende jury bestaat telkens uit een combinatie van disciplines: kunstjournalisten, conservatoren, museumdirecteuren, kunstenaars, kunstverzamelaars en de conservator van de NN Group bedrijfscollectie. Juryleden uit voorgaande jaren waren onder meer Sofía Hernández Chong Cuy (directeur van Kunstinstituut Melly), Anna van Leeuwen (kunstrecensent van de Volkskrant), Iris Kensmil (beeldend kunstenaar), Jan Pieter Ekker (art director van Het Parool), Eelco van der Lingen (destijds conservator van het Fries Museum, momenteel directeur van het Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator van de KRC kunstcollectie) en Lieneke Hulshof (hoofdredacteur van Mr. Motley magazine). De jury voor de 2021 editie van de NN Art Award zal bestaan uit Imara Limon (conservator van het Amsterdam Museum), Reyn van der Lugt (kunstverzamelaar), Suzanne Swarts (directeur van Museum Voorlinden), Koen Taselaar (kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020) en de conservator van de NN Kunstcollectie.

Een extra publieksprijs
De officiële uitreiking van de NN Art Award 2021 juryprijs vindt plaats tijdens de persconferentie van de beurs op woensdagochtend 30 juni.  Om het lustrum van de prijs te vieren wordt er dit jaar naast de NN Art Award ook een publieksprijs uitgeloofd: de NN Art Award Public Choice. Hiermee krijgt het publiek een stem in de vraag wie de extra stimuleringsprijs ter waarde van €5.000 verdient. Het stemmen voor de publieksfavoriet kan online, maar ook fysiek in de NN Art Award stand tijdens Art Rotterdam. De uitreiking van de publieksprijs vindt plaats op zondagmiddag 4 juli.

De NN Art Award genomineerden zijn bekend

De jury van de NN Art Award 2021 heeft de vier genomineerden bekend gemaakt.

De juryleden; Imara Limon (conservator Amsterdam Museum), Reyn van der Lugt (verzamelaar), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), Koen Taselaar (kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020) en de conservator NN Group Art Collection laten weten enorm onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit van de gepresenteerde werken van de kunstenaars.

De 4 genomineerde kunstenaars zijn:

Priscila Fernandes – Division of Labour, Londen
Lilian Kreutzberger – CINNNAMON, Rotterdam
Claudia Martinez Garay – GRIMM, Amsterdam
Erik Mattijssen – Cokkie Snoei, Rotterdam

De werken van de 4 genomineerde kunstenaars zijn te zien in de NN Art Award stand op Art Rotterdam 2021.

De winnaar van de NN Art Award 2021 wordt bekend gemaakt tijdens de Press Preview van Art Rotterdam op woensdag 30 juni. De winnaar van de Publieksprijs wordt zondagmiddag 4 juli online bekend gemaakt. Het publiek kan vanaf half juni t/m zaterdag 3 juli middennacht online haar stem uitbrengen via de website van NN Group. Tevens kan het publiek stemmen tijdens de beursdagen van woensdag 30 juni t/m zaterdag 3 juli in de NN Art Award stand.

De winnaar ontvangt een geldprijs van € 10.000 en een kunstwerk van één van de vier genomineerden wordt gekocht voor de bedrijfsverzameling van NN Group. De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. Tevens ontvangen de winnaars een online artikel op GalleryViewer.com.