Buitenwerken waren te zien op het Van Nelleterrein

Was te zien op de komende zomereditie van Art Rotterdam: buitenwerk van Marcha van den Hurk. Project: Wave 2021.

Art Rotterdam 2021 had een zomers karakter; op het buitenterrein presenteerde toonaangevende galeries en projectspaces een record aantal imposante buitenwerken. Hier lees je er alles over:

Frank Taal | Bram Braam
100 jaar na Duchamp blijven kunstenaars zich bezighouden met de werkelijkheid en het herdefiniëren van nieuwe perspectieven op onze huidige sculpturale tijdsgeest.

Door onze huidige staat van social distance wordt ons gebruik van de openbare ruimte opnieuw gedefinieerd. In hoeverre kan de hedendaagse openbare ruimte dienen als een autonoom platform voor interactie? Niet alleen in gesproken vorm, maar ook in tekstuele of beeld gebaseerde composities? 

Bram Braam, Frank Taal Galerie.

NEST | BUNYIP: wiray ngaay ngaay gir-nya-la-nha (don’t just look and talk) - Brook Andrew, 2020
De bunyip is een mythisch wezen in de Wiradjuri (Australië) cultuur. Andrew geeft het wezen een cartoon-achtig gezicht met ogen waarop ‘ngaay’ staat, ‘zien’ in Wiradjuri en een mond met de woorden ‘gir-nya-la-nha’, wat ‘praten’ betekent. Aan de andere kant staat ‘wiray’: ‘nee’. Andrew benadrukt hiermee dat, als we ons niet hard maken voor waar we in geloven, er niets zal veranderen.

NEST | BUNYIP: wiray ngaay ngaay gir-nya-la-nha (don’t just look and talk) - Brook Andrew, 2020

NEST | A Garden of Coincidences - Müge Yilmaz, 2020
A Garden of Coincidences is geïnspireerd op het oudst bekende tempelcomplex ter wereld en volgens deskundigen ook de allereerste cultus-plek, waar rituele bijeenkomsten plaatsvonden ter verering van voorouders. Yilmaz’ installatie heeft eenzelfde vorm, waar elke pilaar een recente voorouder uit verschillende werelddelen en culturen vertegenwoordigt. Yilmaz verwijst niet concreet naar personen uit het collectieve geheugen, maar refereert op abstracte wijze aan milieuactivisme, vrijheidsstrijd, feminisme en filosofieën van oorspronkelijke Turkse bewoners over omgang met de aarde.

NEST | A Garden of Coincidences - Müge Yilmaz, 2020

Trendbeheer | Marcha van den Hurk
Site-specific gevelkunstwerk van Marcha van den Hurk. Uit de ramen van de Van Nellefabriek hangen wapperende vlaggen met teksten van gedetineerden uit de penitentiaire inrichting De Schie. De vlaggen bevatten citaten, slogans, wensen en berichten aan dierbaren. Als het waait, zwaaien de vlaggen als het ware naar de gevangenen in de penitentiaire inrichting aan de overkant van het water.

Wave is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van: CBK Rotterdam, Rotterdam Art Week/Rotterdam Festivals en Stichting Droom en Daad.

Fotocredit: Marcha van den Hurk , Wave, 2021, Print op vlagdoek | Print on flag cloth
(i.s.m. gedetineerden van PI De Schie | in collaboration with detainees of PI De Schie)
Courtesy trendbeheer.com / artagentorange.com / marchavandenhurk.com

Mondriaan Fonds | Lucas Sloot
Lucas Sloot (1988) houdt zich bezig met de verbanden tussen zichzelf en de dingen uit zijn omgeving. Zijn werk vraagt je opnieuw om je heen te kijken naar de mogelijkheden en beperkingen die de dingen in zich dragen. Follow the Line // Crossing the Field (2020) is een zelfgemaakte, houten kopie van het idee van een hoogspanningsmast. Het is een object dat in elk landschap staat, maar ons nauwelijks meer opvalt. Een van de twee hoogspanningsmasten zal op het grasveld voor de Van Nellefabriek staan, de andere is binnen te vinden in een van de tentoonstellingsruimtes van Prospects.

Lucas Sloot, Follow the Line // Crossing the Field, 2020.
Courtesy: Onderdeel van de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent.

Mondriaan Fonds | Olle Stjerne
Olle Stjerne (1984) plaatst een aantal tijdelijke bouwsels op het buitenterrein van de Van Nellefabriek. In zijn werk probeert hij een twist aan te brengen in de manier waarop de kijker het materiaal ervaart. Ook de relatie tot architectuur is een constant gegeven. . “Ik introduceer een menselijke maat naast de monumentale architectuur”, aldus de kunstenaar. “Ik ben geïnspireerd door de manier waarop ideeën in de loop der tijd veranderen en hoe het verleden kan resoneren in het heden.”

Olle Stjerne, In-A-Gadda-Da-Vida, 2021, stof. Courtesy: Onderdeel van de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent.

Mondriaan Fonds | Iliada Charalambous
Iliada Charalambous (1993) richt zich op uiteenlopende sociale en politieke kwesties. De verzameling stoelen die op het grasveld voor de Van Nellefabriek staan opgesteld, vormen de symbolische setting voor een open gesprek over de rol en de bijdrage van kunst in het huidige tijdperk, waarin de noodzaak voor sociale verandering groot is. Op zaterdag 3 juli (14 – 18 uur) worden kunstenaars en bezoekers uitgenodigd om plaats te nemen op de betonnen stoelen voor deelname aan dit gesprek o.l.v. de kunstenaar.

Liada Charalambous, What Could We Be? Visions of Art, 2021, beton, stoelen. Courtesy: Onderdeel van de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent.

Mondriaan Fonds | Rowan van As
Rowan van As (1991) werkte maandenlang aan een eigenhandig in elkaar geknutselde versie van de iconische New York taxi. Het bouwen van de auto werd door hem als een repetitieve actieve handeling ervaren, waarbij hij vrijwel non stop naar een oude lp van Gil Scott-Heron en Brian Jackson luisterde. Tijdens het werken verbeeldde hij zich in zijn eigen taxi door New York te rijden en te kijken naar de nog altijd actuele sociale kwesties waar Scott-Heron over zingt. Tijdens art Rotterdam zal Van As rondom zijn buiten geparkeerde taxi een sfeer creëren die aansluit bij de thematiek die hem tijdens het bouwen bezighield.

Rowan van As, Taxi, 2021, staal, aluminium, auto-onderdelen. Courtesy: Onderdeel van de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent.

Mondriaan Fonds | Lin Gerritse
Lin Gerritse (1988) is gefascineerd door het menselijk lichaam, in het bijzonder dat van hemzelf. Hij maakt onder andere installaties met materialen die in niets lijken op het lichaam, maar die hij samen laat functioneren als “kleine ecosystemen, waar elke beweging invloed heeft op de rest, elk afzonderlijk object wacht op het moment van zijn actie.” Dat geldt ook voor zijn geluidsinstallatie van transportbanden die stenen – afkomstig van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - rondvoeren. Ondertussen vormen de klanken van het vallen, schuiven en breken een eindeloze hypnotiserende muzikale compositie.

Lin Gerritse, Circulatie, (schets), 2021 5 transportbanden, houten podium, puinafval, audio apparatuur, schijnwerpers. Courtesy: Onderdeel van de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent.

Murals Inc | Niels Shoe Meulman
“Mijn intentie is om een memorial piece op te richten voor de miljoenen geruimde/vermoordde nertsen door middel van mijn repetitieve un-stroke stijl. Het werk zal bestaan uit 100 x 20 strokes. Eén stroke staat voor tienduizend gedode corona-nertsen.

Niels Shoe Meulman, UNCOMPROMISING, Mural, Beijing 2012, photo by bas Uterwijk.

Murals Inc | Willehad Eilers
“Ik ben van plan de verwarring, de angst, de woede, de hoop, het opportunisme, de corruptie en de medeplichtigheid die ik het afgelopen anderhalf jaar van de pandemie heb ervaren, in beeld te brengen”.

Willehad Eilers/Wayne Horse 'Alle Gegen Alle', acrylic paint on wall, 1400 x 400 cm, 2021. Photo: Indra Gleizde. On view until 5 July at Murals Inc. (office)

Murals Inc | Anan Striker
'Gewapend met een J-card in de linker en een waaier in de rechter, lopend met een loopneus op brieven naar waarde, verlangend naar de terugkeer van de echtheid. For real.'
(Locatie: Schuttevaerweg, aan de straat, bij entree Van Nellefabriek)

Anan Striker, Return of the Real, 2021, tekenen met verf. Foto: Indra Gleizde

Presentaties 1. en 2. zijn onderdeel van het project ‘Are we safe now?’ Presentatie 3. is onderdeel van de tentoonstelling '(real) humans' bij Murals Inc. (office), Piekstraat 31. Courtesy the artists and Murals Inc., Rotterdam.


Jasper Udink ten Cate
Dit sculptuur is een architectonisch model uit de Future Food City. Een utopische stad gecreëerd door kunstenaar Jasper Udink ten Cate.  Op deze plek zijn alle problemen die we nu hebben opgelost door een herdefiniëring van het voedselsysteem en de westerse economie. De stad is momenteel digitaal in aanbouw en heeft reeds inwoners. Met dit sculptuur wil de kunstenaar een startpunt zijn voor een collectief verhaal dat richting geeft aan een betere toekomst.

Future Food City Building nr1, 2021, Hout en Glas. Courtesy Creative Chef Studio.

KochxBos Gallery | Sarah Maple

De installatie 'The World As We Know It' van Sarah Maple toont een billboard met deze tekst en is in een bouwcontainer gegooid. Het werk is in eerste instantie gemaakt als reactie op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, daarna past het werk zich aan naar het net zo veranderlijke politieke klimaat.

En ook nu, tijdens de wereldwijde pandemie toont het zijn relevantie: het beeld vraagt de kijker om afstand te doen van wat we (denken te) weten, om een gezamenlijk nieuwe toekomst te bedenken en ons individualisme te heroverwegen. De schaal van het werk stelt de kijker in staat om zichzelf te zien als een kleiner, maar wezenlijk onderdeel van een groter verhaal.

Het werk is eerder getoond bij Skip Gallery, London en nu door KochxBos Gallery voor Art Rotterdam naar Nederland gehaald, mede als aankondiging voor de nieuwe expositie van Sarah Maple in de galerie, tijdens de Opening van het galerie seizoen begin september.

Sarah Maple, The World As We Know It, 2019, Billboard, Skip, Rubbish. Billboard (325 x 223 cm x 10 cm), bouwcontainer, afval. Courtesy KochxBos Gallery Amsterdam.

KersGallery | David Bade
Het beeld is een basis om te vechten of te vluchten. Een vecht-of-vluchtreactie, of vlucht-of-vechtreactie, het is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. Je zou het ook kunnen interpreteren dat je vecht tegen jezelf of tegen vooroordelen. Bade gaat altijd positief de strijd aan.

David Bade, Chassis Flight or Fight (in productie), Mixed media, 2021. Courtesy: KersGallery, Amsterdam.