NN Art Award 2024 genomineerden bekend

Voor het achtste jaar op rij gaat de NN Art Award in 2024 naar een veelbelovende kunstenaar die zijn werk toont tijdens Art Rotterdam. Nieuw, dit jaar, is de presentatie van het werk van de genomineerden. Zij exposeren niet in een stand op Art Rotterdam maar in de prestigieuze Kunsthal Rotterdam, van 1 februari tot en met 14 april 2024.

De genomineerde kunstenaars voor de NN Art Award 2024 zijn Maaike Kramer (Art Gallery O-68), Monica Mays (Prospects sectie van het Mondriaan Fonds), Jan van der Pol (Creman & De Rooij) en Peim van der Sloot (Brinkman & Bergsma).Peim van der Sloot Anarchy on the horizon, 2019 Brinkman & Bergsma

NN Group is sinds 2017 partner van Art Rotterdam en reikt sindsdien ieder jaar een stimuleringsprijs uit aan buitengewoon kunsttalent met een innovatieve invalshoek en beeldtaal. Het gaat vaak om werk dat iets zegt over de wereld waarin we leven. Daarbij wordt niet alleen jong talent gevierd, maar ook kunstenaars die al verder zijn in hun carrière. De selectiecriteria zijn multi-disciplinair, waardoor alle media in aanmerking kunnen komen.

De award werpt een schijnwerper op de bijzonder hoogwaardige kunstopleidingen die Nederland rijk is. Kunstenaars vanuit de hele wereld weten de Nederlandse academies te vinden om het beste uit zichzelf te halen en kennis te maken met andere kunstenaars en culturen. De prijs bleek de afgelopen jaren een belangrijke graadmeter voor talent en wordt door de winnaar gebruikt om diens werk verder te ontwikkelen en te tonen aan een breder publiek. Daarbij koopt NN Group één, of meerdere, werken van de genomineerden aan voor de bedrijfscollectie. Naast de unieke kans om hun werk te tonen in Kunsthal Rotterdam worden de vier genomineerden ook uitgelicht in een artikel op GalleryViewer.com.

Tijdens de vorige editie werd de prijs in ontvangst genomen door Monali Meher, vertegenwoordigd door Lumen Travo Gallery. “Dankzij het winnen van de prijs kreeg ik de kans om te experimenteren met nieuwe materialen en processen. En in oktober 2023 heb ik mijn eerste boek 'Unknown Landscape' gepubliceerd, deels gefinancierd met het prijzengeld.  Daarvoor gaat veel dank uit naar de sponsors, maar zeker ook het prijzengeld van de NN Art Award. Dat wordt echt op prijs gesteld” aldus Monali Meher. 

Mónica Mays Open me Close Me, 2022 Prospects

Een jaarlijks wisselende jury van kunstprofessionals maakt een selectie van vier veelbelovende genomineerden, waaruit uiteindelijk een winnaar wordt gekozen. Naast de aan Art Rotterdam deelnemende galeries hebben ook de curatoren van de Prospects sectie van het Mondriaan Fonds voor de prijs kunstenaars aangedragen. 

Jan van der Pol Originating, 2023 Creman & De Rooij

De jury bestaat telkens uit een combinatie van disciplines: kunstjournalisten, conservatoren, museumdirecteuren, kunstenaars, kunstverzamelaars en de conservator van de NN Group bedrijfscollectie. Dit jaar wordt de jury opgemaakt uit Charlotte Martens, senior curator Kunsthal Rotterdam; Henk Drosterij, verzamelaar; Monali Meher, winnaar NN Art Award 2023; Nicole Ex, hoofdredacteur kunsttijdschrift See All This en Maartje de Roy van Zuydewijn, conservator NN Kunstcollectie.

Maaike Kramer Luxaflex, 2023 Art Gallery o-68

Presentatie NN Art Award genomineerden in Kunsthal Rotterdam
De uiteindelijke winnaar wordt op donderdag 1 februari om 20.00 uur bekendgemaakt in Kunsthal Rotterdam. Het werk van de NN Art Award 2024 genomineerden is daar nog te zien tot en met 14 april 2024.

NN Group (o.a. Nationale-Nederlanden) wil een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en is sinds 2016 partner van Kunsthal Rotterdam, sinds 2017 partner van Art Rotterdam en maakt sindsdien de NN Art Award mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet Nationale-Nederlanden zich samen met haar partners in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft zij als supporter van talent kunstenaars een podium om anderen te inspireren.

Nationale-Nederlanden heeft een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring, met een focus op beeldende kunst, musea en muziek. Haar partners bevinden zich voornamelijk in de steden waar veel collega’s werken, zoals Den Haag, Rotterdam en Arnhem.

Geschreven door Flor Linckens

Art Rotterdam mailing list

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws